INSTITUT YAYASAN ALOR GAJAH
 

      Institut Yayasan Alor Gajah adalah sebuah pusat akademik di pekan Alor Gajah, Melaka. Menjalankan operasi akademik antaranya adalah kursus pra ITM, Diploma ITM serta juga kursus-kursus jangka pendek dengan beberapa universiti dan institut lainnya. Didorong oleh keinginan mahu melihat anak bangsa maju seiring dengan kaum-kaum lain di negara ini dalam menguasai ilmu dan kemahiran terkini, Y. B. Datuk Abu Seman bin Yusop, Ahli Parlimen Alor Gajah, menubuhkan YAYASAN ALOR GAJAH (YAG) pada 5hb. Januari, 1995. Salah satu cabang Yayasan Alor Gajah ialah Tabung Pendidikan Dan Kebajikan Yayasan Alor Gajah yang telah dilancarkan pada bulan Julai 1996. Melalui Yayasan Alor Gajah juga, telah diwujudkan sebuah Institut Pengajian Tinggi yang dikenali sebagai INSTITUT YAYASAN ALOR GAJAH dan telah didaftarkan di bawah YAG COLLEGE SDN. BHD. yang dahulunya dikenali sebagai IRA INDAH SDN. BHD.

Institut ini telah diluluskan penubuhannya oleh Y. B. Menteri Pendidikan sebagai Institut Pengajian Tinggi Swasta pada 11hb. Julai, 1997. Ia juga telah didaftarkan dengan Pendaftar Sekolah-sekolah Negeri Melaka pada 29hb. September, 1997.

Sebagai memenuhi keperluan negara dari segi tenaga kerja dan kemahiran serta kemajuan IT, kursus-kursus yang berasaskan Sains dan Teknologi diutamakan.

Institut juga berhasrat mempelbagaikan bidang kursus dan menambahkan kemudahan pembelajaran yang serba canggih setaraf dengan kemajuan Sains dan Teknologi masa kini.